caju

Nuci caju

Avand un continut bogat substante nutritive, magneziu, fosfor si fier, Caju-ul crud este foarte benefic pentru organism, fiind gustarea ideala pentru un plus de energie. Continutul sau bogat in acid oleic(omega-6) ajuta sistemul cardiovascular, iar cel in substante minerale protejeaza sistemul osos.

Despre Caju

Caju-ul face parte din aceeasi familie cu fisticul si mango, fiind originar din Brazilia. Arborele Caju are un lemn pretios si este cultivat in 32 de tari din toata lumea. Cei mai mari producatori de Caju sunt in Brazilia, Nigeria, Tanzania, Mozambic si India. Productia medie a fiecarui arbore Caju este de 200-300 de nuci pe an, din acest motiv sunt considerate delicatesuri in Brazilia sau in zana Caraibelor.

caju

Beneficiile nucilor Caju

Nucile Caju sunt foarte bogate in antioxidanti, acizi grasi omega-6 si omega-3, astfel ca ajuta în prevenirea bolilor cardio-vasculare. Continutul mare de magneziu (270mg/100g), diminueaza aparitia migrenelor si poate reduce tensiunea arteriala. Pentru sistemul osos si dantura este recomandat prin continutul sau bogat in fosfor 375 mg/100g. Caju-ul are o valoare nutritiva mare (recomandat sportivilor) si furnizeaza un ulei foarte aromat folosit in industria alimentara.

Cum se consuma?

Desi il asimilam familiei nucilor, caju-ul pentru consum este de fapt samanta fructului de caju.
Nucile Caju se consuma crude, proaspete sau procesate ca sucuri, dulceturi etc…Frunzele arborelui Caju sunt folosite in salate. In Malaezia se pot prepara in mod traditional amestecate cu pasta de creveti. Din coaja arborelui se fac ceaiuri antidiuretice iar din seminte se extrage Uleiul de caju. Datorita propietatilor antibacteriene, uleiul de Caju este folosit in in dermatologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *